اگر حس میکنید که در طراحی استراتژی بازاریابی اینستاگرام به اندازه کافی تجربه و دانش ندارید، احتمالا تنها نیستید!
تصور خیلیها از بازاریابی در اینستاگرام داشتن یک دوربین گرانقیمت و پست کردن عکسهای با کیفیت از محصولاتشان است. باید بگوییم اگر شما هم فکر میکنید تنها با پست کردن چند عکس باکیفیت از محصولتان، گذاشتن چند هشتگ و آپلود تعداد زیادی استوری میتوانید به فروش در اینستاگرام برسید، سخت در اشتباهید. شما برای استفاده بهینه از فرصت بینظیری که اینستاگرام با تمام ظرفیتهایش در اختیارتان قرار میدهد تا به فروش بیشتر برسید، باید برنامهای حساب شده و روشن داشته باشید. یک استراتژی هوشمندانه و دقیق!
در این مقاله به شما یاد میدهیم چگونه از ابتدا تا انتهای استراتژی بازاریابی اینستاگرام خود را طراحی کنید، تا به حداکثر بازدهی ممکن در اینستاگرام برسید.
بگذارید از پایهای ترین سوال شروع کنیم:
بازاریابی اینستاگرام (Instagram marketing) چیست و چگونه میتوانید از آن برای بیزنس خود استفاده کنید؟
امروزه اینستاگرام به عنوان یکی از محبوبترین کانالهای فروش، طیف گستردهای از روشها را برای بهرهمندی از مزایای آن به شما ارائه میدهد. تمام آنچه که نیاز دارید، تعیین یک استراتژی خوب برای تحقق تمام اهدافی است که برای موفقیت در بازاریابی اینستاگرام خود در نظر گرفتهاید.
وقتی به روشهای مختلفی که در آن از اینستاگرام برای بازاریابی استفاده میشود نگاه کنید، میتوانید این فعالیت را به دو دسته اصلی تقسیم کنید:
- روشهایی که نیاز به پرداخت کردن هزینه دارد، مانند تبلیغات و اینفلوئنسر مارکتینگ
- روشهایی که به پرداخت هزینه نیاز ندارد، مانند تولید محتوای ارگانیک، استوریهای اینستاگرام و…
بنابراین میتوان گفت بازاریابی اینستاگرام شامل چندین استراتژی و تاکتیک مختلف میباشد که برای تحقق اهداف متفاوتی که ممکن است یک بیزینس داشته باشد، استفاده میشود. این اهداف معمولا شامل فروش محصولات یا خدمات خود، جذب فالوئر و تعامل بیشتر، ایجاد روابط با مشتریان بالقوه یا برندهای دیگر و به طور کلی افزایش اعتبار تجاری هستند.
حالا که صحبت از تعیین استراتژی برای تحقق اهداف مختلف یک بیزینس در اینستاگرام شد، تیتر بعدی خود را با این سوالی در این مورد شروع میکنیم:
اصلا استراتژی بازاریابی اینستاگرام به چه چیزی گفته میشود؟
استراتژی بازاریابی اینستاگرام سندی است که اهداف شما در اینستاگرام، تاکتیکهایی را که برای دستیابی به آنها استفاده و معیارهایی که برای سنجش پیشرفت خود دنبال میکنید را مشخص میکند.
استراتژی بازاریابی اینستاگرام شما باید تمام حسابهای موجود و برنامهریزی شده اینستاگرام شما را به همراه اهداف خاصی که دنبال میکنید، لیست کند. در نهایت یک استراتژی خوب بازاریابی باید تمام نقشها و مسئولیتهای موجود در تیم شما و روند ارائه گزارشهایتان را هم مشخص کند.
تعیین استراتژی بازاریابی اینستاگرام چگونه به ما کمک میکند؟
با استفاده از تمام ویژگیهای اینستاگرام میتوان به دریایی از مشتریان بالقوه رسید. بنابراین با داشتن یک استراتژی مناسب برای بازاریابی در اینستاگرام، میتوانید به اهداف مهم زیر دست پیدا کنید:
1: افزایش آگاهی از برند ( Brand Awareness)
به جای هر روز پست گذاشتن، اصرار بیش از اندازه به اینفلوئنسرها برای همکاری و درخواستهای مکرر از دوستان یا فالوور هایتان برای این که پستهای شما را لایک کنند، روی ایجاد یک برند قوی تمرکز کنید.
دربارهی برندینگ در اینستاگرام بیشتر بخوانید.
2: فروش با کیفیت:
آیا تا به حال از داشتن مشتری زیاد، ناراضی بودهاید؟ قطعا هیچ کس از افزایش تعداد مشتری بدش نمیآید!
وقتی پای به دست آوردن مشتریهای جدید وسط باشد، هیچ پلتفرمی به اندازهی اینستاگرام موثر نخواهد بود. شما میتوانید به سرعت با مخاطبینتان ارتباط برقرار کنید، به طور مستقیم به نیازهای آنها پاسخ دهید و با استفاده از ویژگی های منحصر به فردی مانند استوری اینستاگرام، بهترین روشهایی را که منجر به افزایش فروش با کیفیت میشود ارائه کنید.
3: درک صنعت خود:
وقتی در پیلهی خود پنهان میشوید و به دنبال چالشهای جدید نیستید، به راحتی ارتباط خود را با واقعیت از دست میدهید.
داشتن استراتژی بازاریابی اینستاگرام به شما کمک میکند با واقعیتهای رقابت در دنیای آنلاین روبهرو شوید و ببینید که رقبا یا بهترین کارشناسان صنعت شما مشغول به چه کاری هستند. در این صورت است که میتوانید برای تکرار موفقیت آنها برنامهای مختص به خودتان ایجاد کنید.
چطور یک استراتژی بازاریابی اینستاگرام موثر داشته باشیم؟
قدم اول: استراتژی بازاریابی اینستاگرام خود را متناسب با اهداف تجاریتان تعیین کنید.
اولین قدم برای داشتن یک استراتژی برنده، تعیین اهدافی متناسب با کسبوکار شماست. بدون در نظر گرفتن اهداف شما راهی برای اندازهگیری موفقیت و بازگشت سرمایه(ROI) نخواهید داشت.
هر کدام از این اهداف باید:
- خاص باشند
- قابل اندازهگیری باشند
- قابل دستیابی باشند
- مرتبط باشند
- و یک زمان مشخص داشته باشند

نمونهای از SMART goal در اینستاگرام: من قصد دارم تا آذر سال 1400 تعداد لایک های صفحه ی اینستاگرام برندم را از 35000 تا به 100000 لایک افزایش دهم.
اندازهگیری معیارهای معنیدار ( Meaningful Metrics):
اندازهگیری معیارهایی مثل تعداد لایک و کامنت یا تعداد فالوئرها بسیار ساده است؛ اما فهمیدن ارزش واقعی آنها دشوار به نظر میرسد. بنابراین بهتر است به جای تمرکز روی این اعداد بی فایده روی معیارهایی مثل Engagement، نرخ کلیک (Click-through) و نرخ تبدیل (Conversation-rate) تمرکز کنید.
نکته حرفهای: برای این که ارزشمندترین دادههای اینستاگرامیتان را با نمودارهای جذاب بصری ببینید و با اطمینان و انگیزه بیشتری این اطلاعات را تحلیل کنید، میتوانید از ابزار آنالیز CoCo استفاده کنید.
خوب! همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم شما میتوانید برای رسیدن به نتایج مورد نظر خودتان اهداف متفاوتی را دنبال کنید. به طور کلی اهداف شبکههای اجتماعی در قالب جدول زیر دستهبندی شدهاند:

با نوشتن حداقل سه هدف، میبایست اجرای استراتژی بازاریابی اینستاگرام خود را شروع کنید.
قدم دوم: همه چیز را درباره مخاطبین خود، یاد بگیرید.
برای مخاطبین خود شخصیت ایجاد کنید ( Audience personas)
اگر میخواهید فالوئرهای اینستاگرامتان را به مشتری تبدیل کنید، دانستن این که مخاطبین شما چه کسانی هستند و میخواهند چه چیزی را در شبکههای اجتماعی ببینند، اهمیت بسیار زیادی دارد. در این صورت است که میتوانید محتوایی ایجاد کنید که آنها دوست داشته باشند، دربارهی آنها نظر دهند و به اشتراک بگذارند.
وقتی صحبت از مشتری هدف میشود، باید اطلاعاتی مانند اطلاعات زیر را داشته باشید:
- Age
- Location
- Average income
- Interest
اگر طرفداران، فالوئرها و مشتریان خود را به عنوان افراد واقعی با خواستهها و نیازهای واقعی بشناسید، آنگاه میتوانید آنها را به درستی در شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام هدف قرار داده و تعامل بیشتری برقرار کنید.
جمعآوری دیتا:
تجزیه و تحلیل دیتاهای اینستاگرام میتواند اطلاعات ارزشمندی در مورد این که مخاطبین شما کجا هستند، چه چیزی را بیشتر دوست دارند و چگونه با برند شما تعامل بیشتری برقرار میکنند را فراهم کند. بینشی که از طریق آنالیز اینستاگرام خود بدست میآورید به شما این امکان را میدهد که استراتژی بازاریابی اینستاگرام خود را اصلاح و مخاطبین خود را بهتر هدف بگیرید.
نکته حرفهای:
شما میتوانید برای این کار از ابزار حرفهای CoCo کمک بگیرید. با استفاده از این ابزار میتوانید به دقیقترین اطلاعاتی که برای مدیریت استراتژیهای بازاریابی اینستاگرام خود لازم دارید برسید، شناخت مضاعفی از مخاطبین خود کسب کنید و عملکرد رقبایتان را با به روزترین دادهها تحلیل کنید.
قدم سوم: برای داشتن یک استراتژی بازاریابی اینستاگرام موفق، رقبای خود را بهتر بشناسید.
“افراد خوب کپی میکنند، افراد بزرگ دزدی میکنند”، این جمله از استیو جابز را به خاطر میآورید؟ همیشه از رقبای خود یاد بگیرید و بدانید که چگونه میتوانید موفقیت آنها را تکرار کنید. شما باید نقاط ضعف آنها را شناسایی کنید و سعی کنید که با استفاده از این نقاط ضعف در به دست آوردن مزیت رقابتی پیش قدم باشید.
یک تجزیه و تحلیل رقابتی این امکان را برای شما فراهم میکند که بفهمید این رقابت بین چه کسانی است و آنها چه کاری را بهتر یا بدتر از شما انجام میدهند. با این کار شما درک خوبی از آن چه که در صنعت شما انتظار میرود، خواهید داشت و برای یک استراتژی موفقتر برنامهریزی خواهید کرد.
همچنین با شناختن رقبایتان میتوانید فرصتهای مناسب را دریابید و به موقع از آنها به نفع خود استفاده کنید.
نکته حرفهای: با قابلیت comparison ابزار آنالیز CoCo میتوانید صفحه اینستاگرام تمام رقبای خود را در یک صفحه به داشبورد خود اضافه کنید و علاوه بر تحلیل آماری عملکرد هر کدام به صورت جداگانه، روند پیشرفت استراتژهای خود را با آنها مقایسه کنید.
قدم چهارم: برای شروع کار در اینستاگرام، اطلاعات آماری ارزشمند را به دست آورید.
بهتر است برای شروع این سوالات را از خودتان بپرسید:
- آیا مخاطبین بیزینس ما در این پلتفرم حضور دارند؟
- اگر بله، چگونه از این پلتفرم استفاده میکنند؟
- آیا با ساختن اکانت در اینستاگرام به اهداف من کمکی خواهد کرد؟
- چه برنامههای در اینستاگرام کارآمد یا غیر کارآمد خواهند بود؟
- افرادی که با برند ما تعامل برقرار میکنند چه کسانی هستند؟
- و سوالات مهم دیگر…
وقتی که این اطلاعات را جمعآوری کردید، آماده خواهید بود که در مورد راههای بهبود آن فکر کنید. اطلاعات جمع آوری شده باید تصویری واضح و روشن را از هر هدفی که در اینستاگرام دارید، به شما ارائه دهد. اگر هدف برند شما در اینستاگرام مشخص نیست، به این فکر کنید آیا کار شما ارزش ادامه دادن دارد یا خیر؟
قدم پنجم: یک اکانت بسازید و ویژگیهای پروفایل خود را استاندارد کنید.
حالا زمان این است که پروفایل خود را ایجاد کنید یا آن را طوری بهبود ببخشید که با استراتژیهای شما همسو باشد.
- مطمئن شوید که از تمام فضای بایو استفاده خواهید کرد.
- از کلمات کلیدی که افراد برای جستوجوی بیزینس شما استفاده میکنند، استفاده کنید.
- از مارکهای تجاری ثابت ( آرم، لوگو یا عکس) استفاده کنید تا پروفایل شما به راحتی قابل تشخیص باشد.
گرچه نام تجاری برند شما باید منحصربه فرد باشد ولی هنوز هم میتوانید از برندهای نام آشنا در رسانههای اجتماعی الهام بگیرید.
از فالوورهایتان بپرسید
مشتریان شما نیز میتوانند به شما ایده بدهند تا استراتژی بازاریابی اینستاگرام بهتری تنظیم کنید. مشتریان هدف شما در فضای آنلاین راجع به چه چیزی صحبت میکنند؟ در مورد خواستهها و نیازهای آنها چه میتوانید یاد بگیرید؟ از مخاطبین خود بپرسید که به چیزی بیشتر از همه نیاز دارند و سپس برای پاسخ به نیاز آنها برنامهریزی کنید.
قدم ششم: یک تقویم محتوایی بسازید
انتشار محتوای با کیفیت بسیار ضروری است، اما داشتن یک برنامه زمانی برای مواقعی که میخواهید محتوا را به اشتراک بگذارید تیز به همان اندازه مهم است تا بیشترین تاثیرگذاری را داشته باشید.
تقویم محتوایی شما باید زمانی را که برای تعامل با مخاطب صرف میکنید را در نظر بگیرد. این تقویم شامل همه روزها و تاریخهایی است که انواع محتوا را در اکانت اینستاگرام خود به اشتراک میگذارید.
مطمئن شوید که استراتژیها و تقویم محتوایی شما منعکسکننده تمام استراتژیهایی باشد که برای اینستاگرام خود در نظر گرفتهاید. بنابراین باید توجه کنید که محتواهایی که منتشر میکنید از تمامی اهدافتان پشتیبانی خواهد کرد.
اگر در ابتدای راه هستید و مطمئن نیستید که باید از چه نوع محتواهایی استفاده کنید، بهتر است قانون 80-20 را امتحان کنید:
- 80 درصد محتوای شما باید آموزشی، سرگرمکننده و برای افزایش آگاهی مخاطب باشد.
- 20 درصد محتوا میتواند برای پروموت مستقیم محصول و ارائه خدمات به مشتری باشد.
همچنین برای استراتژیهای محتوایی خود میتوانید قانون یک-سوم محتوا را اجرا کنید:
- یک سوم مطالب شما باعث رونق کسب و کار شما ، تبدیل خوانندگان و ایجاد سود می شود.
- یک سوم مطالب شما ایدهها و داستانهای رهبران اندیشه در صنعت یا مشاغل مشابهتان را به اشتراک میگذارد.
- یک سوم مطالب شما، تعاملات شخصی با مخاطبینتان است.
سخن پایانی:
با همهی این تفاسیر، میتوانید با استفاده از یک داشبورد حرفهای، در زمان مدیریت استراتژی بازاریابی اینستاگرام خود صرفه جویی کنید. شما با استفاده از داشبورد CoCo میتوانید:
- برای تولید محتوایی بهتر برنامهریزی کنید.
- کلمات کلیدی، موضوعات مرتبط با برند خود را پیگیری کنید.
- عملکرد خود را آنالیز کنید و در صورت لزوم استراتژیهای خود را مطابق با نتایج آنالیز بهبود ببخشید.