اینفلوئنسر مارکتینگ مفهوم جدیدی نیست و سالهاست که بهکار گرفته میشود. همپنین محدود به یک رسانه یا یک پلتفرم مشخص هم نیست، اما بسیاری از افراد، این اصطلاح را وابسته به شبکههای اجتماعی میدانند.امروزه این مفهوم به یکی از دغدغهها و موضوعات داغ بازاریابان تبدیل شده و احتمالاً دلیل آن ناکارآمد و گران بودن بازاریابی سنتی است.
اینفلوئنسر مارکتینگ میتواند جایگزین مناسبی برای روشهای سنتی بازاریابی باشد و مهمتر از آن اینکه مصرفکنندگان هم علاقه ندارند مورد هجوم تبلیغات ناشیانه و سنتی قرار بگیرند و پیامهای تبلیغاتی هر روز بیش از قبل بیاعتبار میشوند. براساس نتایج تحقیقات، افراد بین 18 تا 34 سال پذیرش پیشنهاد از سوی یک اینفلوئنسر را ترجیح میدهند، زیرا اکثر تصمیمات خرید با توصیههای دهانبهدهان هدایت میشوند.
در این مقاله قصد داریم به بررسی تاریخچه اینفلوئنسر مارکتینگ بپردازیم و آمار جالبی را ارائه کنیم که احتمالاً برایتان جالب و عجیب خواهد بود.
اینستاگرام چه زمانی به وجود آمد؟
اینستاگرام در سال ۲۰۱۰ متولد شد و در اوایل کارش فقط بر روی سیستم عامل iOS قابل اجرا بود، اما بهتدریج بر روی آیفون نیز به شکل سریع و غیرمنتظرهای انتشار یافت؛ بهطوری که آمارها نشان میدهد یک میلیون کاربر در همان سال ۲۰۱۰ از این برنامه استفاده کردند. در سال بعد تعداد کاربران این برنامه بیشتر شد و به ۵ میلیون نفر افزایش یافت.
همزمان با تولد سه سالگی اینستاگرام، یعنی سال 2012، مؤسس آن (Kevin Systrom) تصمیم گرفت این پلتفرم را توسعه دهد و برنامههای جدیدی به آن اضافه کند تا برای سیستم عامل اندروید هم قابل استفاده باشد. نتیجه این شد که در همان سال تعداد کاربران این برنامه در جهان به ۱۰ میلیون نفر رسید و کمپانی فیسبوک آن را به مبلغ یک میلیارد دلار خریداری کرد. مارک زاکربرگ بعد از خرید اینستاگرام گفت: «ما بهشکل مستقل روی اینستاگرام کار خواهیم کرد تا آن را توسعه دهیم.»
اینفلوئنسر مارکتینگ چیست؟
اینفلوئنسر مارکتینگ یکی از زیرمجموعههای Marketing Communications است. در این شیوۀ بازاریابی، کسبو کارها میکوشند اینفلوئنسرهایی را پیدا کنند که بر تصمیم و رفتار مخاطبانشان تأثیر میگذارند. سپس به کمک آنها اطلاعات محصول خود یا هر نوع پیام دیگر را که میتواند منجر به رفتارهای مطلوب (مثلاً خرید محصول یا ترویج یک رفتار فرهنگی) شود، برای مخاطبان واقعی خود ارسال میکنند.
اینفلوئنسر مارکتینگ چگونه شکل گرفت و به چه صورت ادامه پیدا کرد؟
در طول تاریخ همواره کمپانیهای موفق از قدرت نفوذ چهرههای شناختهشده برای تأثیرگذاری بیشتر بر فروش خود استفاده کردهاند. این افراد (که امروزه در تداول عموم به آنها سلبریتی گفته میشود) به دلیل شهرت و عموماً محبوبیت بالایی که بین افراد جامعه دارند، گزینۀ بسیار مناسبی برای استفادههای تبلیغاتی محسوب میشوند. قشرهای متفاوت جامعه با توجه به گروه سنی، جنسیت، تحصیلات و بسیاری عوامل دیگر، به گروه خاصی از سلبریتیها علاقه نشان میدهند که کمپانیها باید با هوشمندی و با در نظر گرفتن ویژگیها و علایق مخاطبان خود، از این سلبریتیها بهعنوان نماد تبلیغاتی و یا سفیر برند خود استفاده کنند.
برخی از این افراد مشهور در چند شبکۀ اجتماعی بهصورت موازی فعالیت دارند و برخی نیز تنها به یک مورد بسنده کردهاند، اما موضوعی که اخیراً مورد توجه کمپانیهای بزرگ و کوچک قرار گرفته است، همکاری با افراد محبوب در شبکههای اجتماعی یا اینفلوئنسرهاست.
برای اینفلوئنسر شدن چه کاری باید انجام داد؟
در عصر حاضر با توجه به شکلگیری و رشد روند دیجیتال مارکتینگ برای تبلیغات، نیازی نیست حتماً هنرپیشه، ورزشکار و یا فرد تحصیلکرده و شناختهشدهای در جامعه باشید.
داشتن یک صفحۀ پرمخاطب در شبکههای اجتماعی، ارسال مرتب پستهای گوناگون و عکسها یا ویدیوهای جذاب، داشتن ارتباط ساده و صمیمی با مخاطبان و جلب اعتماد آنها از خصوصیات اینفلوئنسر است که بهخوبی توانسته در عرصۀ تبلیغات گوی سبقت را از روشهای سنتی برباید.
آمار قابلتوجه از میزان تأثیرگذاری اینفلوئنسر مارکتینگ در دنیا:
-
-
اینستاگرام و فیسبوک
- فیسبوک تأثیرگذارترین شبکه اجتماعی است. ۱۹ درصد تصمیمهای خرید، تحتتأثیر پستهای فیسبوک اتخاذ شدهاند. یوتیوب نیز با ۱۸% تأثیرگذاری در رتبۀ دوم قرار دارد.
- Marketly مطالعهای روی بیش از ۸۰۰ هزار اکانت اینستاگرام انجام داد. مشخص شد اکانتهای اینستاگرامی که کمتر از ۱۰۰۰ فالوئر دارند نرخ لایک ۸ درصدی و نرخ کامنت ۰٫۵ درصدی دارند.
- محبوبترین پلتفرم برای پیادهسازی کمپین اینفلوئنسر مارکتینگ در بین کارشناسان بازاریابی، اینستاگرام است. اسنپ چت و توئیتر نیز کمترین محبوبیت را در میان کارشناسان دارند.
- در مطالعه Marketly مشخص شد اکانتهای اینستاگرامی که بیش از ۱۰ میلیون فالوئر دارند نرخ لایک ۱٫۶ درصدی و نرخ کامنت ۰٫۰۴ درصدی دارند.
- تصمیم خرید ۷۰ درصد افراد نسل Y در آمریکا تحتتأثیر توصیههای دوستانشان در شبکههای اجتماعی است.
-
اینفلوئنسرها
- اینفلوئنسرهایی که سلبریتی نیستند نسبت به سلبریتیها ۱۰ برابر تأثیرگذاری بیشتر بر تصمیم خرید مردم دارند.
- ۴۷ درصد اینفلوئنسرها با برندهایی همکاری میکنند که ارزشهایش همسو با ارزشهای خودشان باشد.
-
اینفلوئنسر مارکتینگ
- نرخ بازگشت سرمایه برای اینفلوئنسر مارکتینگ ۱۱ برابر سایر روشهای رایج مارکتینگ است.
- مطالعهای که توسط Linqia انجام شد نشان داد که بودجۀ استفاده از اینفلوئنسر مارکتینگ در سال ۲۰۱۷ نسبت به سال ۲۰۱۶ دو برابر شده است. همچنین ۳۹% مدیران بازاریابی قصد افزایش بودجه اینفلوئنسر مارکتینگ را در سال ۲۰۱۸ دارند.
- در همین مطالعه مشخص شد که ۴۶% کارشناسان بازاریابی سالانه ۲ تا ۵ کمپین اینفلوئنسر مارکتینگ برای هر برند اجرا میکنند. ۳۰% کارشناسان نیز بیش از ۵ کمپین در سال برای هر برند اجرا میکنند.
- ۶۲% کارشناسان بازاریابی در هر کمپین با بیش از ۱۰ اینفلوئنسر کار میکنند. ۲۴% کارشناسان بازاریابی نیز در هر کمپین با ۲۵ تا ۳۰ اینفلوئنسر کار میکنند.
- جستجوی کلمه influencer Marketing نسبت به سال گذشته رشد ۳۲۵ درصدی را تجربه کرده است.
- در مطالعهای که Influencer Marketing Hub انجام داد مشخص شد که به دست آوردن مشتری از طریق اینفلوئنسر مارکتینگ ۲ برابر سریعتر از به دست آوردن مشتری از طریق جستجوی ارگانیک است.
جمعبندی:
از آنجایی که اینفلوئنسر مارکتینگ روز به روز در حال پیشرفت و دیده شدن است، اگر برای دیده شدن برند و کسبوکارتان تا به حال از اینفلوئنسر مارکتینگ استفاده نکردهاید، حتماً این کار را بکنید؛ زیرا امروزه دیده شدن شما و کسبوکارتان در گرو استفادۀ اصولی و صحیح از اینفلوئنسر مارکتینگ است.
-