یکی از مهمترین قسمتهای صنعت تبلیغات، تبلیغات تصویری یا بصری است. اینگونه از تبلیغات، انواع مختلفی مانند فیلم، فیلم کوتاه، انیمیشن،موشن گرافیک، عکس، پوستر، اینفوگرافیک و… دارد و صاحبان کسبوکار برای گسترش فعالیت خود از طریق تبلیغات، بنا به نیازها و اهدافی که در نظر دارند یک یا چند روش از تبلیغات بصری را انتخاب میکنند.
مزیت مهم این نوع از تبلیغات این است که عموماً مخاطبان از جذابیتهای بصری بیشتر استقبال میکنند، در حالی که شاید نسبت به تبلیغات متنی، صوتی و… این اقبال را نداشته باشند. نتایج تحقیقات نشان میدهد ماندگاری روشی مانند موشن گرافیک در ذهن افراد، 21 روز بیشتر از سایر روشها مانند تبلیغ متنی است.
در این مقاله قصد داریم به بررسی تفاوتهای موشن گرافیکهای دوبعدی و سهبعدی بپردازیم و با ویژگیهای هرکدام از آنها بیشتر آشنا شویم.
جامعه هدف تبلیغات بصری چه کسانی هستند؟
روانشناسان افراد جامعه را براساس نحوۀ دریافت و تبادل اطلاعات به سه دسته تقسیم میکنند:
- افراد لمسی
- افراد سمعی
- افراد بصری
این تقسیمبندی در روابط بین مردم و نحوۀ اثرگذاری بر آنان بسیار حائز اهمیت است.
افراد بصری دستۀ بزرگی از مخاطبان هدف تبلیغات بصری را تشکیل میدهند. این اشخاص هیجانی هستند، به کیفیت تصاویر دقت میکنند و تصاویر برایشان جلب توجه کننده است. آنها از چیزی که دیدهاند بیشتر صحبت میکنند تا چیزی که شنیده یا لمس کردهاند.
یکی از راههای ساده اما مفید برای تأثیرگذاری بصری روی این دسته از افراد، استفاده از موشن گرافیکهاست.
موشن گرافیک (motion graphic) چیست؟
لغت «موشن» بهمعنای حرکت و «گرافیک» به معنای تصویر است. پس میتوان موشن گرافیک را تصاویر متحرک نامید. به بیان ساده، موشن گرافیک حرکت اِلِمانهای گرافیکی برای انتقال مفاهیم به مخاطب است که گاهی همراه صدا و گاه بدون صدا ساخته میشود.
تفاوت موشن گرافیک با انیمیشن چیست؟
انیمیشن معمولاً بر روند داستانی تأکید دارد و عموماً زمان زیادی را در بر میگیرد، اما موشن گرافیک در مدت زمانی کوتاه سعی در رساندن یک پیام مشخص و واحد دارد. در موشن، اهمیت فرم بسیار بیشتر از محتواست و ساخت آن را باید به افراد حرفهای سپرد.
کاربردهای موشن گرافیک چیست؟
در دورهای که زندگی اجتماعی سرعت گرفته است، افراد زمان زیادی برای دریافت یک پیام صرف نمیکنند. آنها تنها به پیامهایی توجه میکنند که توجهشان را جلب کند. موشن گرافیک به علت داشتن جذابیتهای بصری، شانس زیادی در به فکر فرو بردن مخاطبان دارد. در این شیوه معمولاً تبلیغ بهراحتی دست به دست (وایرال) میشود و نقش مهمی در برندسازی دارد.
موشن گرافیک بهترین راه برای توضیح مفاهیم پیچیده در زمانی کوتاه و زبانی ساده است. علاوه بر آن دیدن تصاویر در این قالب حس دلپذیری به مخاطب خواهد داد.
انواع دوبعدی و سهبعدی
موشن گرافیکها در دو شکل دوبعدی و سه بعدی ساخته و پخش میشوند. نوع دوبعدی، یک تصویر flat یا تخت است که تصاویر در آن فقط در طول و عرض جابجا میشود، اما در نوع سهبعدی، عمق تصویر به نمایش درمیآید.
در موشنگرافیکهای سهبعدی -که تکنولوژی جدیدتری است- هر سه محور اصلی مختصات شامل طول و عرض و ارتفاع را داریم و تصاویر برجستهتر و با جزئیات بیشتر دیده میشوند.
کدام بهتر است؟ موشن دوبعدی یا سهبعدی؟
برای انتخاب موشن گرافیکی که قرار است بسازیم باید چند فاکتور را در نظر بگیریم:
1. جامعه هدف
ویدئوی دوبعدی برای تعداد زیاد مخاطب، با سواد عادی مناسبتر است. موشن دو بعدی راحتتر در تلفن همراه آپلود و دانلود میشود. از سوی دیگر کاربرد ویدئوهای سهبعدی بیشتر برای تعداد کم مخاطب ولی با سواد بالاست. برای مثال ویدئوی آموزش عملهای جراحی حتماً باید سهبعدی باشند.
2. هزینه
ساخت موشن گرافیکهای سهبعدی به علت به کار رفتن تکنیکهای پیچیدهتر و نیاز به زمان بیشتر، هزینه بیشتری را میطلبد.
3. نرمافزار
برای ساخت موشن و انیمیشن دوبعدی از نرمافزارهایی مانند adobe photoshop،after effects استفاده میشود، اما انواع سهبعدی موشنگرافیکها با نرمافزارهای cinema 4، Maya و 3D Max و… ساخته میشوند.
جمعبندی
ساخت موشن گرافیک را میتوان یکی از اصلیترین راهها در عصر ارتباطات دانست که کسبوکارها با استفاده از این شیوه شانس بالایی برای افزایش brand awareness خواهند داشت.